Aansprakelijkheid wegbeheerder
Een aantal weken geleden bezocht ik Cuba. Bij aankomst in ons appartement in de hoofdstad Havana viel mij meteen iets op. Voor het appartementencomplex bevond zich een enorm gat in het trottoir. Het was geen verzakking van stenen door een fikse regenbui of losliggende tegels vanwege wortels van bomen in de buurt. Het was een ‘keurig’ vierkant gat met een kader eromheen. Ik heb geen idee wat voor functie het gat moet hebben maar het leek mij wat te ondiep om als waterput te dienen. Hoe dan ook, het gat van ongeveer 20 centimeter diep was niet afgesloten met een deksel. Het gat was ook niet afgezet en er werd ook niet gewaarschuwd voor een gevaarlijke situatie. De Cubanen leken zich niet om dit oneffenheidje te bekommeren. Die zijn bezig met heel andere problemen.
In Nederland zijn er nog jaarlijks talloze letselschadeslachtoffers door een gebrekkige weg. Onder omstandigheden kan de wegbeheerder aansprakelijk zijn. Op lokaal niveau is vaak de gemeente de wegbeheerder, voor de meeste snelwegen en een groot deel van de autowegen verzorgt Rijkswaterstaat het wegbeheer. De aansprakelijkheid van de wegbeheerder is geregeld in artikel 6:174 lid 2 Burgerlijk Wetboek.
Sommige gevallen zijn klip en klaar. Het gebrek is dan zo duidelijk dat de wegbeheerder aansprakelijk is wanneer iemand door het gebrek letsel oploopt en daardoor schade lijdt. Andere gevallen zijn weer niet zo duidelijk. De wegbeheerder ziet geen aansprakelijkheid terwijl het slachtoffer die wel ziet. De belangen van de wegbeheerder worden vaak behartigd door een achterliggende aansprakelijkheidsverzekeraar. Veel zaken leiden tot aansprakelijkheidsdiscussies. Sommige zaken komen zelfs tot bij de rechter. Als slachtoffer doet u er verstandig aan om een specialist in te schakelen die ervaring heeft in dit soort zaken.
Hebt u letsel opgelopen als gevolg van een gebrek aan de weg en wilt u weten of de schade verhaalbaar is? Neem dan op met Van der Pols Letselschade.